woensdag 31 oktober 2012

Nieuw projectje...

Toen mijn ripple deken af was, was ik heel blij; eindelijk! Het is een leuk patroon om aan te werken, maar ja, eer dat een deken af is... Zeker als je er onder kruipt en aan andere dingen begint! 
Dus, zo had ik bedacht, voortaan wat kleinere dingen of wat meer praktische projecten, die je handig mee kunt nemen bijvoorbeeld. Maar toen was het deken af... En had ik ineens niet meer een groot project liggen. Zo'n showmodel, zal ik maar zeggen. Als mensen vragen 'waar ben je nou mee bezig?', dan trek je zo'n heel deken tevoorschijn (met een groot gebaar) en dan weet je al dat je een reactie krijgt in de trend van '...wow...'

Dus toen wilde ik toch weer wat groots beginnen! Net voor mijn deken af was, kwam ik een leuk patroon tegen op blij dat ik brei, van Art of Tangle. Het is een sneeuwvlok/ ijskristal. 


Toen dacht ik, ik zal eens even een blokje uitproberen. En nog één, om te zien of ik dat zo ook on-the-go aan elkaar kon haken. Met twee blokjes zie je ook nog niet zo goed hoe het wordt... nog maar een blokje dus... 


En nu speur ik overal waar ik een garenwinkel tegenkom naar verschillende paarstinten in katoen. Tot zover heb ik Catania, Phildar, een beetje Katia (wat is die duur!) en ook wat van de Wibra (wel heel goed gekeken, want daarvan heb ik ook wel eens meegemaakt dat de ene bol dikker was dan de andere). Ik gebruik expres veel verschillende tinten paars (en zelfs wat grijs en zwart) en ook verschillende tinten voor de kristallen (wit, creme, taupe, grijs, soms ook paars). Omdat de hele sprei opgebouwd wordt uit het zelfde patroon, wordt het zo gauw een voorspelbare herhaling. Dat kan een leuk geometrisch effect geven, maar bij mij past dat niet zo. Ik kijk liever naar wat organischere vormen, een beetje chaos en spanning, de optische effecten van kleuren etc. Ik wil het effect als bijvoorbeeld een sterrenhemel: niet keurig geordende stipjes op een vlakke, egale achtergrond, maar hier wat meer, daar wat minder, soms helder, soms vaag en als je wat langer kijkt zie je dat de achtergrond minstens net zo spannend is, door alle verschillende tinten. 
Dit keer wilde ik graag weer wat met paars maken (ik vind het mooie kleur en groot voordeel: het is een grote kleurgroep met heel veel tinten en schakeringen). Omdat we de wanden van de slaapkamer lila hebben (en witte meubels, paars, aubergine en lila beddengoed) past dit bijzonder goed in de slaapkamer. Dus is het logisch om er een sprei van te maken!
Dat betekent wel dat het een heel groot project wordt.... 

Ik zal eens laten zien hoe ver ik nu ben....


Dat bedekt net een kussen.... en daar ben ik al twee weken mee bezig ;) Mijn doel is toch zeker 2 blokjes per dag af te hebben. De kristallen zijn goed onderweg in de trein te maken, of op de bank. Met één bolletje kan ik al een poos vooruit. Wanneer ik dan een stapel kristallen in verschillende tinten klaar heb doe ik achter elkaar een aantal paarse randen. Voor het aan elkaar haken in de laatste toer ga ik het liefst aan tafel zitten, want met die lap en al het gedraai is het toch wat onhandig werken op de bank. 
Met deze foto zie ik al wel dat ik toch veel meer grijze en paarse kristallen moet maken, voor een beetje meer 'verstrooid' effect. Toch wel heel nuttig, af en toe even op een andere manier kijken!


Vaak als ik hem even op de grond leg voor een kritische blik op afstand, gebeurt er dit. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het leuk dat Zelda mijn werk waardeert! Het punt is alleen dat, iedere keer als ik wat maak dat bedoeld is voor haar om op te gaan zitten/ liggen, ze daar met een grote boog omheen loopt. Alsof het alleen maar leuk is wanneer het nog niet af is. 
Misschien moet ik de draadjes er aan laten zitten in het vervolg....

Uiteraard heb ik ook verschillende mandjes en zakjes met diverse kleine projectjes (iets 'plats' te breien, iets 'ronds' te breien, iets kleins te haken, iets te haken voor tijdens spannende series- dan kan ik alleen maar recht, iets omdat ik zo'n zin had om weer iets blauws te maken en een muisje- want die is zo leuk!)  Maar dat is zo'n fenomeen dat alleen een gelijkgestemde snapt..... Ik heb het wel eens geprobeerd uit te leggen aan iemand die heel andere interesses had, maar er vanuit belangstelling naar vroeg. Maar dat werkt niet zo goed... 
Nee, beter trek je een groot en fleurig deken te voorschijn; 'dat ben ik aan het maken!'

Volgende keer weer meer over de kleine dingen; ik ben bezig met Suusje- de muizenversie van het patroon van Karel (van Annita Wilschut). Inmiddels heb ik ook de laatste aanwijzingen van de mystery; ik moet nog 1 deel overnieuw doen- foutje in het patroon en dan kan ik gaan mazen (daarom houd ik van rondbreien!). Mijn sokken schieten niet op; het donkerblauw is 's avonds en op grijze dagen niet makkelijk te zien en ik raak steeds de tel kwijt in het patroon....dat kost nogal veel tijd. 

grtz,

Ilse

dinsdag 30 oktober 2012

Uilenbos

Deze foto's kreeg ik gisteren door mijn schoonzus toegestuurd. Mijn neefje wordt morgen 4 jaar en heeft afscheid genomen van het kinderdagverblijf. Nu gaat hij naar de basisschool...
Een hele stap!
Hij mocht trakteren op deze uiltjes, allemaal zelf gehaakt door zijn moeder! Ik wist van de plannen en mocht ook af en toe even gluren naar de voortgang. Maar om ze zo allemaal bij elkaar te zien, wat een leuk gezicht....


Ze hebben ogen van vilt (omdat ze voor kleine kindjes zijn) en ze hebben allemaal een ketting en ring, zodat ze als tas- of sleutelhanger gebruikt kunnen worden. Wie wil er nou niet op zoiets getrakteerd worden?!
Grote kleine neef was maar wat trots om dit uit te mogen delen en de reacties waren erg goed!


Op zich is zo'n uiltje best vlot gemaakt, maar in zulke getalen is het toch nog een flinke klus. Mijn schoonzus kan vast even geen uil meer zien!
Gelukkig duurt het nog even voor de volgende kleine neef toe is aan de basisschool.....


Leuk he?! 
Wie ook al een heel aantal uiltjes heeft gemaakt volgens mijn patroontje, is Creja Beja. Op haar blog vind je uilen in verschillende vrolijke kleurtjes, met een hanger en wat lint, versierd tot leuke tashangers.
Het is voor mij zo leuk om foto's te zien van de uiltjes die anderen gemaakt hebben! Het was de eerste tutorial die ik schreef en er is best wel even tijd in gaan zitten. Ik heb er inmiddels heel veel leuke reacties op gekregen en kom geregeld foto's tegen. Dat is toch wel heel bijzonder!

grtz

Ilse

PS: Kerst komt al dichterbij... Ik heb besloten mee te doen aan de kerstswap, georganiseerd door Atelier Valerie. Opgeven kan nog tot morgen.....

maandag 22 oktober 2012

Herfst




Tussen de andere haak- en breiwerkjes door heb ik pompoenen gehaakt. Gezellig voor op tafel. Ook wat beter houdbaar dan de echte!
Het patroon komt van Maison La Belle Vie. Dit patroon vind ik erg leuk, omdat het niet gewoon een bal is waarbij je segmenten maakt door een draad te spannen. Hierbij haak je de vorm er al in, de draadjes accentueren alleen maar.


Ik heb her en der wat gevarieerd, met streepjes (twee toeren licht, 2 donker- heel makkelijk want dan hoef je de draad niet door te knippen- en dus ook niet tig keer af te hechten)


De maat heb ik soms wat aangepast.


En op zeker moment ook de vorm. (door ook halve vasten te gebruiken kun je 1 kant heel smal houden, terwijl de onderkant wel breder wordt)


Inmiddels zijn het er 5 en Jacobus zit er trots bij alsof hij ze zelf gemaakt heeft!



Ze zijn ook erg leuk om kado te geven, bijvoorbeeld op een schaal. Toen ik een tijdje geleden nog snel twee kadootjes nodig had (voor haaksters), heb ik 2 stolpen gekocht. Daarin heb gedaan: een geschreven versie van het patroon, een aantal bolletjes garen (afgewogen, dus genoeg voor een pompoen van ieder kleur) waarop ik wel vast een kroontje had gespeld. Verder nog een zelfgehaakt uiltje, wat schors en een takje met herfstblaadjes (nep). Het is wel lastig om alles goed neer te zetten en dan dat niet om te gooien op het moment dat je de stolp er overheen zet. In dit geval moest het nog door noodweer mee in de auto, stukje lopen, met de ander mee op de fiets enzo, dus leek het me vergeefse moeite alles precies goed neer te zetten. Misschien dat het werkt met spelden, of kneedgom. Je kunt ook zelf alvast de pompoenen haken natuurlijk, maar ik had er op dat moment geen tijd voor.
Ik vond het zelf wel een heel leuk kadootje! Bovendien ook wel handig, want we gingen uit eten. Een bos bloemen wordt bepaald niet beter van een avondje in een vol restaurant. In de gauwigheid heb ik nog wel foto's genomen, maar erg duidelijk zijn ze niet... 



Het is wel origineel in ieder geval. En later kun je de hefstdecoratie vervangen voor wat anders. Beide dames moesten vooral erg lachen om het feit dat ze zelf de pompoenen nog moesten haken! (ze hebben haakles van mij gehad, ik vond het wel een goeie!)

grtz, 

Ilse





vrijdag 19 oktober 2012

Vleermuis



Het heeft even geduurd eer hij af was en ik moet toegeven dat ik hem al helemaal zat was... Tot ik het patroon eenmaal rond had en foto's ging maken. Het is toch eigenlijk wel een leuk beestje!
Er zijn heel wat patroontjes te vinden van de categorie 'bal met vleugels', maar ik wilde toch iets meer vorm in de kop en een apart lijfje. En batman-achtige vleugels!

Ik heb de vleermuis ook eens met catania fine en haaknaald 1,5 gemaakt; dan wordt de kop zo klein en smal, dat veiligheidsoogjes niet passen. Dan zitten de steeltjes en schildjes elkaar namelijk erg in de weg en blijven de ogen scheef zitten. Met een dikker haakgaren en een grotere haaknaald zal er meer ruimte zijn, maar controleer of het wel echt past, voordat je de oogjes vast maakt! Meer informatie over veiligheidsoogjes vind je hier. Je kunt natuurlijk ook oogjes borduren, maken van vilt of je gebruikt pailletten, zoals ik hier gedaan heb.

We beginnen aan de onderkant van het lijf:
1. 6 vasten in een magic ring
2. 2 v
3. 1v, 2v
4. 1v
5. 1v, 1v, 2v
6. 1v
7. 1v, 1v, 1v, 2v
8-11. 1v
12. 1v, 1v, 1v, 2samen
13-14. 1v
15. 1v, 1v, 2samen        
*vul het lijfje vast op*
16. 1v, 2samen
171v, 2v
18. 1v, 1v, 2v
19. 1v
20. 8x 1v, 2v, 2v, 14x 1v
21. 1v
22. 9x 1v, 2v, 2v, 9x 1v, 2samen, 1v, 1v, 2samen
23. 1v
*vul de kop*
24. 1v, 2samen
25. 2samen
26. 1v, 2samen
Knip de draad af en maak de kop dicht.
Voor een heel mooie manier van afwerken kun je kijken op Planet June.




Dan de vleugels: de rugzijde, inclusief vleugels en staart wordt uit 1 stuk gehaakt en daarna op het lijf vastgemaakt. Hierbij haak je hoofdzakelijk stokjes (afgekort als st) en halve stokjes (hst). Wanneer er 6x1 staat bijvoorbeeld, dan betekent dat dat je 6 keer in 1 steek 1 steek doet. Staat er 3st, 2st; dan bedoel ik dat je in de eerste steek 3 stokjes haakt en in de volgende 2 stokjes. Ik heb het uitgeschreven, maar ik heb ook schema's getekend.

[picot]: 2 lossen, een halve vaste in de tweede losse vanaf de haaknaald. Dit levert een puntje op.


2 lossen


insteken in de 2e losse vanaf de naald, omslaan


draad doorhalen; voila!


begin met 8 lossen
1. 3l (=1st) 2st in dezelfde steek, 6x 1 st, 3 st in de laatste steek, draai om



2. 3l en 3st, 2st, 2st, 6x1 st, 2st, 2st, 4st, draai om



3. 3l en 3st, 2st, 2st, 2st, 14 x 1 st, 2st, 2st, 2st, 4st, draai om



4. 2l (=1hst) 1hst, 2 hst, 2hst, 9x1 hst, 10x 1st, 9x 1hst, 2 hst, 2hst, 2hst, draai om



5. 2l, [picot] hst, 2x 1hst, hst [picot] hst, 2x 1hst, hst [picot] hst, 2x hst, hst [picot] hst,
3x hst, hst [picot] hst,
3x 1st, 3x 1dst, picot, 3x 1dst, 3x st,
hst [picot]hst, 3x 1hst, hst [picot] hst, ( 2 x hst, hst [picot] hst) 3x


De schema's, met voor iedere toer een andere kleur; de eerste 4 toeren




Toer 4 en 5:





De vleugels kun je aan het lijf naaien door de beginketting in de nek vast te zetten en in het midden van toer 4 een aantal steekjes te maken. De vleugels zijn nu nog wat te plooien. Wil je ze in een bepaalde houding vast hebben kun je stijfselspray gebruiken, of bijvoorbeeld haarlak.






Oren
begin met 3 lossen
1 1 losse, 1v in iedere steek, draai om
2 1 losse, 2v, 1v, 2v, draai om
3 1 losse, 1v in iedere v, draai om
4 1v in iedere v (geen keerlosse!) draai om
5 1v in iedere v, draai om
herhaal toer 5 tot er nog maar 1 steek is; knip de draad door en hecht af.



Maak nog een oor en naai beide aan het hoofd vast. Naai de ogen erop en borduur een mondje. Ik heb 3 steekjes gedaan en onder de buitenste steekjes heb ik hoektandjes geborduurd. (in dat geval is het handig een scherpe naald te gebruiken en eventueel een hobbytangetje om de naald uit het haakwerk te trekken.) Voor de neus heb ik franse knoopjes gemaakt.


Om de vleermuis op te kunnen hangen, haal je een dun draadje door een paar steekjes, net boven de nek. Ik heb wit gebruikt, omdat ik het graag zichtbaar wilde hebben tegen mijn blauwe muur, voor de foto.


Veel plezier met het patroon!

grtz,

Ilse

woensdag 17 oktober 2012

Klaar!!

Nog één keer ga ik het hebben over mijn ripple deken....
Gisteren ben ik eens gaan zitten voor al die losse eindjes die nog afgehecht moesten worden... 


en voor de laatste toer: nu kan er niets meer bij!


Hij is klaar!
Helemaal af!
(slecht foto-weer)


Zo is hij groot genoeg.


En hij is ook bont genoeg!


Royaal voor 1 persoon, knus voor met z'n tweeën. 
(ach, een katje past er dan ook nog wel bij)

Wie ook een ripple wil maken; hier vind je mijn uitleg

Het heeft wel even geduurd, maar een groot deel was 'wachttijd'; toen ik hem aan de kant geschoven had om wat anders te doen. Het is wel fijn als het vlot gaat, maar het hoeft ook eigenlijk niet persé. 't Is voor de lol, uiteindelijk! Het slechtste is, dat ik, terwijl ik de laatste toeren haakte, al dacht over een nieuw deken... Toen vriendlief de ripple een avondje in beslag had genomen, heb ik zelfs al even wat uitgeprobeerd met een nieuw patroon. Ik ben er erg tevreden over en het begin is er. Ik haak er nog een paar daagjes aan door en dan hoop ik een goede indruk te kunnen geven van mijn idee!
Hopelijk krijg ik ook gauw de update van het Rainbow Mystery patroon. Om de één of andere reden is die er nog niet, dus daar heb ik nog niet verder aan kunnen breien. Niet dat ik handwerkjes te kort kom.... Ik wil ook nog wat pompoentjes op tafel. Langs de weg verkopen sommige mensen wel kalebasjes en pompoentjes (in een mandje, met een spaarpotje ernaast: zo leuk vind ik dat!) en daarvan heb ik er ook wat gekocht. Maar gezien ik er vanmiddag al een rupsje op zag zitten, denk ik toch dat ik de echte maar mooi in de tuin leg.... Dan maar liever gehaakte pompoenen, daar heb je veel langer plezier van! 
(die zullen ook leuk staan bij de vleermuis, die klaar is om op de foto te gaan....:) eindelijk..)

grtz, 

Ilse



zondag 14 oktober 2012

Ripple tutorial: verschillende ins en outs



Of ik niet een nederlands patroon van een ripple-deken heb, werd mij gevraagd. Nou, die is vast ergens te vinden (ik heb hem zelf ook van een patroon van internet gemaakt). Het punt is alleen dat ik nu verschillende dingen weet, die ik niet in die patronen heb gelezen. Als ik dat geweten had, vóór ik aan mijn deken begonnen was, had ik sommige dingen toch iets anders aangepakt. 

Dus hierbij het principe van een ripple-deken (of zigzag, of chevron, net wat je wilt) met verschillende opties, tips en trucs!

Zorg in alle gevallen voor een los gehaakte beginketting, neem hiervoor bijvoorbeeld een grotere haaknaald.

Het patroon wat ik gebruik voor mijn deken is, denk ik, het meest gangbaar. Je begint met een ketting van lossen. Voor de eerste boog en de laatste boog heb je 12 lossen nodig; samen 24. Daarnaast heb je een veelvoud van 13 nodig, afhankelijk van de gewenste breedte. 


De eerste toer (ik adviseer in dezelfde kleur als de ketting; voor het contrast heb ik een andere kleur genomen) begint rechts. In iedere van de eerste vijf lossen haak je een stokje. In de zesde losse haak je drie stokjes (dat is de top). Dan haak je weer een stokje in ieder van de vijf volgende lossen. Vervolgens sla je twee lossen over (dat is het dal), waarna je verder gaat met de volgende boog; vijf keer een stokje, drie stokjes in 1 steek, vijf keer een stokje, twee steken overslaan. 


Iedere volgende toer werkt hetzelfde.


Steeds van rechts naar links. Naar eigen smaak kun je vaker dezelfde kleur gebruiken, of juist iedere keer een andere. Je kunt, zoals hier, door beide lussen insteken, maar je kunt ook alleen de achterste gebruiken, zoals ik met de roze toer gedaan heb. 


Het aanhechten kun je doen door met drie lossen (in plaats van het eerste stokje) te doen. Dan kun je het losse eindje 'meehaken', en hoef je dat later niet meer af te hechten. Je kunt het aanhechten ook doen door middel van een 'standing stitch'. Een soort 'stokje uit het niets'. Dan kun je het losse draadje niet in deze toer meehaken, maar pas in de volgende (omdat het losse eindje in dit geval aan de bovenkant van het stokje zit).

De standing stitch gaat als volgt:

Maak een schuifknoop


 Sla de draad om (houd je wijsvinger op de beide lussen, anders draait de omslag van je naald af)


Steek in, sla de draad om,


Haal de omslag door twee lussen, sla weer de draad om,


Haal de omslag door de twee overgebleven lussen.


In feite gewoon een stokje, maar dan 'vanuit het niets'. 
Net iets charmanter dan 3 lossen. 

Dan nu een variatie: Volgens bovenstaande manier gebruik je steeds 5 stokjes op het 'rechte stuk'. Dat levert kleine golfjes. Dat kan ook kleiner, maar ook zeker groter. 
Bijvoorbeeld met 10 stokjes. 


Dan reken je met 2x 22, dus 44 lossen voor begin en eind, en daartussen een veelvoud van 23. 
Je kunt ook groot en klein combineren; wie houd je tegen?! 
Wordt wel iets meer rekenwerk!

Deze methode levert kleine gaatjes op in je deken (of wat je er ook van wil maken). Zonder gaatjes kan het ook. In plaats van twee steken over te slaan, haak je 3 steken samen in één stokje. Dat heeft weer invloed op hoe groot je beginketting moet zijn, per boogje gebruik je namelijk 1 steek méér:



Wil je er nu een kussen van maken, later nog een randje om maken, of wil je om een andere reden graag dat de boven en onderkant wel recht zijn, dan kan dat; volgens het volgende schema: 

Ripple met gaatjes:
Onder

Boven (eventueel kun je het dubbele stokje vervangen voor een losse, om het gaatjespatroon voort te zetten)



Dit zou ook niet misstaan als armbandje...:)

Ripple zonder gaatjes:


En de verklaring van de symbolen (ook wel handig, gezien ik voor de vaste niet de officiele gebruikt heb...)


In plaats van met stokjes, kan dit ook met andere steken, zoals vasten, halve stokjes, dubbele stokjes, en afhankelijk van je steek word het deken soepeler of stijver (hoewel je dat ook kunt opvangen door een grotere haaknaald te nemen). 
Ik vind het een leuk patroon, ben ook erg blij met mijn eigen ripple deken. Ik niet alleen; vriendlief en de kat zijn er ook erg gecharmeerd van. Verder zijn er talloze voorbeelden te vinden op internet. Door met kleuren te spelen zijn er ook heel veel verschillende effecten te krijgen. Gewoon even googelen!

Ik kreeg de volgende tip van Mieke (zie reacties); op garnstudio staat een ripple patroon, in het nederlands. Deze is met twee toeren per kleur, in allemaal roze-tinten; heel mooi!

Ik hoop dat het zo een beetje helder is (en nuttig), vraag anders gerust!

grtz, 

Ilse